News

Kurbağalıdere’ye metro tipi çözüm!

Yaz aylarında çıkardığı kötü kokular ve üzerinde oluşan kabarcıklarla gündeme gelen Kurbağalıdere’de yapılan ıslah çalışmalarının ilk etabı yüzde 90 oranında tamamlandı. Metro tünellerindeki gibi yeraltından TBM ile kazının yapıldığı derede çalışmalar 2015’te tamamlanacak.

Kadıköy’de yaz aylarında çıkardığı kötü koku sebebiyle çevreye rahatsızlık sebebiyle çevreye rahatsızlık veren Kurbağalıdere’de bilinmeyen sebeplerden dolayı kabarcıklar oluşmuştu.  Kadıköy-Maltepe-Ümraniye’deki derelerin aktığı geniş bir havza olan 67 kilometre uzunluğundaki Kurbağalıdere suyu ve yağışı taşıyamıyor. Bazı kesitlerde derenin genişletilmesi gerekiyor. Genişleme bölgelerinde SİT alanları ve kamulaştırılacak araziler varolduğundan, kamulaştırmalarda hukuki süreçler uzun zaman alıyor.

Kurbağlıdere İslah

YERALTINDAN TBM İLE KAZI YAPILIYOR

Binaların yakınlarında açık kazı yapılması doğru olmadığından kolektör hattının çelik boruları yatay itme yöntemiyle yerleştiriliyor. Yani metro tünellerindeki gibi yeraltından TBM ile kazı yapılıyor. Derede yapılan çalışmanın ilk etabı yüzde 90 oranında tamamlandı. 2015 yılı sonuna kadar atık sular kontrol altına alınmış olacak.

BİN 94 KAMYON ÇAMUR BERTARAF EDİLDİ

Şu ana kadar temizlik çalışmalarında bin 94 kamyon çamur bertaraf edildi. Su alma yapıları ile kokuya neden olan atık suların kolektör hattına aktarılmasına başlandı. Atık suyun toplanmasından sonra pompa sistemi ile temiz su akışı sağlanacak. Dere tabanında biriken çökeltiden kaynaklanan koku, temiz su akışının sağlanması ile birlikte kısa sürede giderilecek.

Kaynak : Haber Türk

Tagged: , ,

0 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir